A nagybetűs szerelem. A nagybetűs téma, amiről a végtelenségig tudnék írni. Ne kérdezd, hogy miért, mert szerintem Te is pontosan tudod a választ. Az érzés, mely uralja egész életünk. Ugye igazam van?

A szerelem az idők kezdetétől fogva benne van az emberiség életében. Jelen van a pillanatokban, illatokban, ízekben, egy dallamban. Mindenhol ott lapul, s mi annyira, de annyira élvezzük. Szeretünk szeretni.

Gondoljunk csak az első emberpárra ott abban a bizonyos paradicsomban, már őket is ez az érzés irányította, ami tovább folytatódott az őskorban, a közép és új korban mind a mai napig.

Amikor tinédzserként megtapasztaltam életem első „szerelem” érzését azt gondoltam milyen jó nekem, hogy ilyen fiatal vagyok és szerethetek. Valamiért úgy hittem a szerelem korfüggő. Amúgy meg nagyon nem az. Ma már tudom, a korral csak mélyülnek az érzések, de el sosem vesznek. Ismerek 85 éves – számomra bácsit – aki olyan szerelmes pillantásokkal néz újdonsült párjára, hogy elérzékenyül tőle az ember. Egy idősek otthonában szövődött a szerelem amolyan utolsó utáni esélyként. Gyönyörű.

Bizony-bizony, mindegy milyen korban élünk, mennyi megélt év van a hátunk mögött amíg létezünk addig munkál bennünk az érzés melyet úgy hívnak: SZERELEM.

De mi is a szerelem fő összetevője? Mi a szerelem fűszere? Úgy általában, mi is kell a boldogsághoz?

A szerelem egyetlen apró szikrából születik, lángra lobban és lobogó tűz lesz belőle. Épp mint az aprócska gyufa, amikor találkozik a doboz szélével. Egy meghatározó pillanat, amikor létre jön a szikra, mint a szerelemben az első összetekintés. Már ott elindul valami. A gyufa szikrájából fellobbanó tűz lesz, s abból a bizonyos első pillantásból égető szerelem. Na de mi történik, ha elég a gyufaszál?

Tudjuk, hogy minden tűz kialszik egyszer, de a legnagyobbak sokáig izzó-parázs formájában megmaradnak, akár örökké is, legyen az viszonzott vagy viszonzatlan, akár „elárult” szerelem.  

A gyufa lángja képes otthonokat melegen tartani, lángjából hatalmas tűz lesz, s mikor az kialszik még akkor is sokáig ott marad a parázs, mely tovább melegít.  Így van ez a szerelemmel is. Felvillan, lángol, majd izzik. Fürdőzünk a melegében, élvezzük a simogatását, és rettegünk hogy hamuvá válik. A hamu a szerelemben a szürke hétköznapokat jelképezi, amikor az első rózsaszín köd elvonul és jönnek a problémák.

S pont mert ennyire mély, ennyire őszinte, ennyire felemelő és megfoghatatlan, ezért vág annyira tartkón amikor tova tűnik.

A szerelem és a csalódás egymás függvénye, mert nagyon valószínű, hogy aki egykor szeretett a csalódást sem fogja elkerülni.  Ettől olyan különleges ez. Szárnyalva tudunk szeretni, és amikor beüt a bumm, hirtelen összetörik a világunk. Mintha mindkét szárnyunkat levágták volna, és mélyrepülésbe zuhanunk a szakadék legmélyére. Ki így ki úgy, van ki könnyebben van ki nehezebben viseli, ha elmúlik, de csalódni senki sem szeret.

Még a legszebb, legstabilabb kapcsolatokban is ott van a lehetőség, hogy valami belepiszkál. Lehet az a megszokás, az egymásra fordított minőségi idő hiánya, vagy amikor csak robotolunk és egyszerűen megfeledkezünk a másikról. Megesik, hogy elmúlik az érzés épp oly váratlan, mint érkezett, vagy épp rájövünk, hogy a párunk mást is „szeret” mellettünk. Számtalan ok, számtalan lehetőség, ami mind hamuvá válik.

Ne rettegjünk az elmúlástól, vegyük észre a hamuban megbújó szép élményeket. Hiszen ha azok nem lennének, nem lenne hamu sem. Ne az elmúlást jelképezze hanem azt amit együtt teremtettetek, s ami nem elmúlt hanem csak átalakult. Hiszen jól tudjuk a szerelem idővel átalakul, lecsendesedik és tiszta formájában sokkal erősebbé válik mint a legnagyobb lángolások közepette.

A cikk folytatásában a szerelem fűszereit vesszük majd sorra. Mik azok az összetevők amelyek egy jó „kapcsolati főételhez” elengedhetetlenül szükségesek, melyek nélkül a szerelem olyan mint a sóskamártás sóska nélkül, nem valódi.

Ez is érdekelhet

Szerelem és fűszerek

Az alap fűszerek, azok, melyek megléte nélkül nem működhet egyetlen szerelmi kapcsolat sem. Ezek az összetevők adják a magot, amiből idővel gyökér lesz, mely stabilan kapaszkodik a földbe, a bázisba. Ez a bázis az amiből a szerelem növekszik. Ha ez a rész kimarad...

Cipők, pasik, szerelem….

Cipők, pasik, szerelem…. Mi köze a cipőknek a pasikhoz? S, hogy illeszkedik, mindebbe a szerelem?  Lehet párhuzamot vonni? Van egy közös pont ami összeköti őket? Vagy pusztán mi nők értjük ennek a jelentőségét, hogy számunkra egy cipő is lehet akkora szerelem mint...

Merj felnőni

A bátorság és én – noha elég korán összehozott minket a szükség – sosem voltunk barátok. Miután a félelem már gyermekként társamul szegődött, néha mégis elő kellett vennem a bátorság cipellőt. Igaz, legtöbb esetben csak felpróbáltam, – mint azokat a bizonyos „álom...

Kütyük

Kicsit kapcsolódva még a generációs problémákhoz, hoztam egy rövidke kis szösszenetet a telefonok, tabletek, egyéb kütyük jelenlétéről az életünkben. Arról, mennyire elveszi tőlünk az oly drága és értékes időt, azt, amit ténylegesen egymásra is fordíthatnánk. De!...

A közeg hatalma

Szándékosan hagytam a végére ezt a témacsoportot, mely egészen a kezdetekre nyúlik vissza, oda amikor is a nulláról indulunk el felfedezni a nagyvilágot. A születés pillanatában kezdetét veszi a nagy utazás. Egy olyan utazás és érkezés, amire nincs befolyásunk. Nem...

Családi minták

Szándékosan hagytam a végére ezt a témacsoportot, mely egészen a kezdetekhez nyúlik vissza, oda, amikor is a nulláról indulunk el felfedezni a nagyvilágot. A születés pillanatában elindul a nagy kaland. Egy olyan utazás és érkezés, amire nincs befolyásunk. Nem...

Belső értékeink

Az énkép definiálása során kiemelten érdemes megvizsgálni azokat a tulajdonságokat, erősségeket, értékeket, körülményeket melyek folyamatosan formálják az életünk, a mindennapjaink és mint egy érzelmi hullámvasúra ültetik az énképünk. A szabad szemmel nem látható...