Az énkép definiálása során kiemelten érdemes megvizsgálni azokat a tulajdonságokat, erősségeket, értékeket, körülményeket melyek folyamatosan formálják az életünk, a mindennapjaink és mint egy érzelmi hullámvasúra ültetik az énképünk. A szabad szemmel nem látható momentumoknak épp akkora jelentőségük van, mint a külsőségeknek.  

Az énkép tulajdonképpen a saját magunkról kialakított vélemény, s minthogy belőlünk fakad, akarva akaratlan ezt sugározzuk mások felé is.

Ezért vigyázzunk magunk minősítésével. Mert amikor azt gondoljuk, „én semmit sem érek”, vagy „csúnya vagyok”, „kövér vagyok”, „értéktelen vagyok”,”nem vagyok jó semmiben” legyek külsőleg bármennyire mutatós, és lehet bennem a valóságban bármennyi ügyesség, nem fog megmutatkozni. Folyamatosan hibázni fogok, és a „semmire nem vagyok jó érzés” olyan nagyra duzzad bennem, hogy a körülöttem lévők is ezt fogják érzékelni felőlem.

A Szépség és a Szörnyeteg meséjét bizonyosan mindenki ismeri, vagy ha magát a folyamatot nem is de a lényeg szerintem mindenkinek megvan. Azt hiszem ez a mese a legjobb példa a belső értékek fontosságára.

Lapozd fel képzeletben a lelked könyvét. Minden egyes lapon egy – egy tulajdonság, avagy érzés szerepel, amiken végig kell menned és megvizsgálni magadban, hogy mennyire erős a jelenléte benned. Erre szokták mondani, hogy a külső és a belső egyaránt fontos. Én azt mondom, a kettő együtt adja a kerek egészet. Mert lehet valaki nagyon megelégedve külsőségivel, ha belül üres, folyamatos rosszindulat munkál benne előbb vagy utóbb a külső szépséget is romba fogja dönteni. És van ennek az ellenpéldája, amikor valaki nincs megelégedve a külsejével, mégis mindenki szereti mert nagy fokú kedvesség és empátia teszi őt színessé, különlegessé, szebbé válik egy genetikai szépségnél.

Arra kérlek, vizsgáld meg magad. Nézd meg mi rejtőzik a lelkedben. Mi teszi azt széppé, szerethetővé. Kérlek légy nagyon őszinte magadhoz. Figyelembe veheted a barátaid véleményét is. Ha sokak szerint kedves vagy merülj el benne. Szemlélődj, ez valóban te vagy? Őszintén adod, esetleg elvárásból? Nincs jó vagy rossz válasz. Egyedül vagy, csak te tudod.

Javasolnék neked egy gyakorlatot, mely a hamarosan megjelenő énkép fejlesztő munkafüzetben is benne lesz. Vegyél elő két sima lapot. Az egyikre írd fel hogy pozitív érzések a másikra pedig negatív érzések. Amikor ezzel meg vagy ülj le egy nyugodt és csendes helyre, akár kimehetsz a természetbe is. Merülj el tudatosan a jelenbe, zárj ki minden külső körülményt. Olyan ez kicsit, mintha meditálnál. Az első öt pozitív érzést, ami eszedbe jut írd fel a „pozitív” jelölésű lapra. Amikor ez megvan, ugyanezen az elven haladva töltsd meg a „negatív lapodat” is 5 jellemzővel.

Írhatsz bármit, ami eszedbe jut. Belső érzéseink kimutatása sok-sok felismerést hozhat benned. Milyen a lelked amikor örül, milyen a hétköznapokban, amikor dolgozol, amikor a gyermekeddel vagy, mit érzel nő avagy férfi mivoltodról. Mit gondolsz mi a te legjobb tulajdonságod, és mi a legnagyobb hibád? Ez csak parányi a sok-sok lehetőség közül, ami egy ember lelkében kószálhat. Találd meg a tiéd.

Nagyon sokat tud segíteni a pozitív és negatív tulajdonságok pontos előcsalogatásában, ha nem pusztán céltalan keresgélsz a fejedben. Írok erre egy példát.

Tegyük fel, hogy oda vagy a művészetekért, ezen belül is a festményekért. Eljutsz egy galériába, ami nagy álmod volt. Teli vagy érzelemmel. Boldogságot, meghatottságot, hálát érzel azért, hogy ott lehetsz. Megállsz egy csodálatos csendélet előtt és a lelked még jobban megtelik melegséggel, elmélyülsz a festmény szépségében.

Gondold végig a saját álmodra vonatkoztatva mindezt. Fogalmazd meg az érzéseidet, majd forgasd át tulajdonságba. A példára vonatkoztatva az első jó tulajdonság a hála. Nem mindenki tud hálás lenni.

Gondoljuk tovább. Miközben csodálod a festményt melléd lép egy nő. Látszik rajta, hogy úrinő, a szó anyagi értelmében. Legyint egyet és egy hanyag mozdulattal már meg is vette a képet. Az orrod elől viszi el egyetlen pillanat alatt.

Mondd el most mit érzel. Lehetsz dühös, csalódott, beletörődő, és persze lehetsz irigy is, hisz minden okod meg van rá. Írd le a benned megbújó negatív érzéseket. Ez is te vagy, jogod van a rossz érzésekhez is.

Aztán amikor mindezzel megvagy, próbáld meg kívülállóként nézni a történtekre. Nézd meg a körülményeket. Gondolok itt a következőkre: ártott nekem a nő, aki megvette a festményt? Én meg tudtam volna vásárolni? Van hatással az életemre, ami történt? Kevesebb lettem ettől? Ér ez annyit, hogy megfosszon attól, amit átéltem? Hová lett a boldogság, amit a kép nézegetése közben éreztem? Boldog voltam, hogy csak láthattam, úgy igazából boldog?

Nagyon sok kérdés munkálhat benned, de ha befelé figyelsz, megtalálod a válaszokat. És tudod ez miért nagyon fontos? Mert ha találsz magadban legalább 5 szerethető tulajdonságot, és legalább 5 rossz tulajdonságot akkor a jókkal építheted az önképed, a rosszakat pedig fejlesztheted.

Emberek vagyunk, elkerülhetetlen hogy fájdalmat, csalódottságot esetleg irigységet érezzünk, ha valaki elviszi az orrunk elől életünk álmát. Viszont az már tőlünk függ, hogy saját magunkat tesszük ezért felelőssé, vagy elfogadjuk, hogy ez így alakult. Elfogadjuk anélkül, hogy bukásnak élnénk meg, és legkevésbé hagynánk általa csorbítani az énképünk.

Az énképünk csak a miénk, ne engedjük, hogy mások cselekedetei megtörjék.

Az énkép második részében a külső körülményeket boncolgatjuk, melyek külső és belső tulajdonságainktól függetlenül befolyásolják az életünk.

Visszatérünk a kezdetekhez. Remélem velem tartasz.

Ez is érdekelhet

Szerelem és fűszerek

Az alap fűszerek, azok, melyek megléte nélkül nem működhet egyetlen szerelmi kapcsolat sem. Ezek az összetevők adják a magot, amiből idővel gyökér lesz, mely stabilan kapaszkodik a földbe, a bázisba. Ez a bázis az amiből a szerelem növekszik. Ha ez a rész kimarad...

A nagybetűs szerelem

A nagybetűs szerelem. A nagybetűs téma, amiről a végtelenségig tudnék írni. Ne kérdezd, hogy miért, mert szerintem Te is pontosan tudod a választ. Az érzés, mely uralja egész életünk. Ugye igazam van? A szerelem az idők kezdetétől fogva benne van az emberiség...

Cipők, pasik, szerelem….

Cipők, pasik, szerelem…. Mi köze a cipőknek a pasikhoz? S, hogy illeszkedik, mindebbe a szerelem?  Lehet párhuzamot vonni? Van egy közös pont ami összeköti őket? Vagy pusztán mi nők értjük ennek a jelentőségét, hogy számunkra egy cipő is lehet akkora szerelem mint...

Merj felnőni

A bátorság és én – noha elég korán összehozott minket a szükség – sosem voltunk barátok. Miután a félelem már gyermekként társamul szegődött, néha mégis elő kellett vennem a bátorság cipellőt. Igaz, legtöbb esetben csak felpróbáltam, – mint azokat a bizonyos „álom...

Kütyük

Kicsit kapcsolódva még a generációs problémákhoz, hoztam egy rövidke kis szösszenetet a telefonok, tabletek, egyéb kütyük jelenlétéről az életünkben. Arról, mennyire elveszi tőlünk az oly drága és értékes időt, azt, amit ténylegesen egymásra is fordíthatnánk. De!...

A közeg hatalma

Szándékosan hagytam a végére ezt a témacsoportot, mely egészen a kezdetekre nyúlik vissza, oda amikor is a nulláról indulunk el felfedezni a nagyvilágot. A születés pillanatában kezdetét veszi a nagy utazás. Egy olyan utazás és érkezés, amire nincs befolyásunk. Nem...

Családi minták

Szándékosan hagytam a végére ezt a témacsoportot, mely egészen a kezdetekhez nyúlik vissza, oda, amikor is a nulláról indulunk el felfedezni a nagyvilágot. A születés pillanatában elindul a nagy kaland. Egy olyan utazás és érkezés, amire nincs befolyásunk. Nem...